Stire

BEHEALTH 2021 - Cronica evenimentului în cifre și fapte

9 noiembrie 2021 | COMUNICAT POST-EVENIMENT

 

Asociația ROHEALTH – Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie a organizat în perioada 26-28 Octombrie 2021 evenimentul de brokeraj  BEHEALTH – Eveniment Internațional Online în Sănătate la care s-au înscris peste 400 de participanți din domeniul cercetării medicale pentru a se informa despre finanțări, e-health și educație, materiale și echipamente, medicină translațională și experiențe COVID, avantajele clusterelor de sănătate, politici și infrastructuri, bioeconomie pentru sănătate ș.a. și pentru a participa la sesiunea de brokeraj.

 

BEHEALTH este o suită de evenimente internaționale anuale cu o tradiție de patru ani, pe care clusterul ROHEALTH le organizează pentru a crea un cadru propice schimbului de idei și pentru brokeraj între entități active în cercetarea medicală, având ca țintă stimularea proiectelor și asocierilor care prin adoptarea inovației și a noilor tehnologii să ducă la găsirea de noi metode și produse pentru prevenție, diagnosticare sau terapii.

Inovarea are ca forte motrice Cercetarea și Dezvoltarea, iar chetuielile alocate ca procentul destinat lor din PIB sunt indicatori pentru monitorizarea resurselor pentru știință și tehnologie. Astăzi, în confruntarea cu problemele globale legate de climă, sănătate, foamete, energie și biodiversitate, știința și tehnologia sunt cele de la care cu toții așteptăm soluții. Conform datelor EUROSTAT (2019), cu un procent de doar 0,48% din PIB pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare (CDI), Romania are de recuperat decalajul față de Uniunea Europeană care la randul ei, cu o medie de 2,19% din PIB, se află în urma altor state precum Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, lumea științifică, universitățile, ong-urile și companiile se unesc în ințiative care să țină ritmul inovării indiferent de condițiile economice. În acest spirit ROHEALTH a continuat și în 2021 tradiția organizării BEHEALTH la care au participat antreprenori, universitari și specialiști în cercetare aplicată care provin din companii, universități, spitale, institute de cercetare, dar și finanțatori, reprezentanți ai administrație, ong-urilor și rețelelor internaționale.  

“În fiecare an, participanții la BEHEALTH au posibilitatea de a afla noutăți dintre care cele mai multe de ordin practic, legate de domeniul lor de activitate – cercetarea și dezvoltarea puse în slujba inovării (CDI) pentru sănătate și bioeconomie, care le sunt prezentate de partenerii noștri strategici din ecosistemul CDI și de membrii clusterului ROHEALTH” menționează Flaviana Rotaru, Președinte al Asociației ROHEALTH – Cluster pentru Sănătate și Bioeconomie. 

BEHEALTH 2021 în cifre:

- Peste 400 de participanți înscrisi pentru trei zile de eveniment, provenind din 43 de țări.

- 43% dintre aceștia sunt reprezentanți ai comunitătii științifice

- 40% provin din companii

- 10% reprezintă societate civilă

- 265 de persoane înscrise din România

- 90 de speakeri din 15 țări,

- 211 de persoane interesate de întâlniri bilaterale prin care sa inițieze parteneriate

- 3 zile de eveniment, 12 sesiuni științifice

- Un concurs pentru start-upuri

 

“Deși  desfășurat într-o perioadă în care îmbolnăvirile cu SARS COV 2 au crescut mult, ne bucurăm și le mulțumim pentru prezență celor 90 de speakeri, personalități de renume ale domeniului, cercetători și antreprenori, care au răspuns prezent la eveniment.  Putem spune că interesul pentru temele prezentate a depășit așteptările noastre și am trecut astfel pragul de 400 de înregistrări la eveniment, dintre care 265 din România. Panoplia subiectelor a fost foarte largă, astfel că cei interesați au avut de unde alege”, completeaza președinta clusterului.

Prima zi a evenimentului, 26 octombrie 2021, a început cu o sesiune plenară despre Oportunitățile de Finanțare pentru Sănătate unde s-a discutat despre sursele de bani și posibilitățile de colaborare atât de la nivel național cât și european extins, prin colaborări în cadrul unor structuri asociative pe domeniile CDI din Europa și din Romania, și despre accesarea unor credite cu condiții avantajoase pentru IMM-uri din partea unor societăți financiar-bancare.

În panelul științific cu tema E-Health și Educație publicul a aflat despre programe de finanțare pentru proiecte de cercetare medicală și doctorate, despre platforme online cu specific de sănătate (diagnosticarea precoce a cancerului  bronhopulmonar și colorectal, dezvoltarea limbajului copiilor cu tulburări de auz sau vorbire, telemedicină pentru consultații online între Medici și Pacienți) programe de educație și formare pentru specialiștii în cercetare medicală, aplicații ale informaticii medicale în diagnosticare și în educație,  reglementările GDPR pentru aplicațiile de e-sănătate. 

Echipamentele și instrumentele medicale ca laboratoare pentru formarea specialiștilor de inginerie biomedicală, colaborări în domeniul tehnologiilor electronice în sănătate, teste și noi metode de diagnosticare în cancere, dispozitive cu laser și echipamente medicale de protecție, toate acestea au făcut obiectul unui alt panel.

La sesiunea de Medicină Translațională și Experiențe COVID, principalul co-organizator al BEHEALTH 2021 Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) a prezentat trei cercetări de ultima oră pentru boli foarte “actuale” (despre Blocarea Calprotectinei în Infarctul Miocardic, COVID 19 și Inflamația, Neuropatologia COVID 19). Inițiativele din ultimul an ale două mari rețele europene de infrastructura de cercetare, proiectele inovative în lupta împotrivă COVID ale mai multor spitale din Romania și analiza privind efectul educației online datorat pandemiei au completat tabloul.

Sesiunea despre Materialele pentru Sănătate a acoperit un domeniu vast de la materiale bio și compozite și diverse procedee de sinteză, siguranța sănătății prin dispozitive medicale de protecție care pot fi produse chiar și în spital, până la aplicații în domeniul medical ca implanturi, senzori. 

Cea de a doua zi de eveniment, 27 octombrie 2021, a început cu sesiunea de Antreprenoriat Feminin unde șapte membre ale clusterului ROHEALTH au împărtășit audienței poveștile lor de succes, dar și partea ascunsă a provocărilor și cum au depășit barierele ca azi să aibă fie firma de consultanță de business pentru proiecte de cercetare așa cum a visat, sau clinici medicale cu servicii aparte, să fi ajuns un producător de biomateriale folosite la implanturi, să fi dezvoltat o platformă în ajutorul copiilor cu dificultăți de vorbire sau teste medicale unice, sau să conducă un ONG care asistă copii bolnavi de cancer. 

În paralel cu această sesiune, s-a desfășurat panelul SHAFE | NET4Age-Friendly; Recunoașterea ONU pentru reducerea presiunii asupra sistemelor de sănătate și de îngrijire în timpul și după pandemia de COVID-19. SHAFE | NET4Age-Friendly este o inițiativă europeană care crează structuri, alianțe și standarde pentru dezvoltarea de servicii și produse astfel încât provocările îmbătrânirii să fie evitate, iar seniorii să se bucure de un mediu “inteligent” și sănătos, să fie activi și fericiți până la bătrânețe. Proiectul este coordonat în Romania de Fundația Internațională „Ana Aslan” un alt co-organizator al evenimentului. Pe lângă acest proiect, în sesiune s-au prezentat și alte subiecte despre securitate și confidențialitate, îngrijire inovatoare integrată - corporală, mentală și orală, ce oferă asistența digitală specifică pentru a avea o viață inteligentă, sănătoasă și prietenoasă cu vârsta, ce noi instanțe de design arhitectural bazate pe sănătate au apărut în zonele urbane în timpul și după covid-19.

Activitatea Clusterelor pentru Sănătate, cum funcționează acestea în România sau la nivel european și de ce sunt un mediu propice pentru dezvoltare, a fost obiectul unei alte sesiuni, iar la cea despre Responsabilitate Socială în Sănătate s-a vorbit despre proiecte din zone acute ale sistemului nostru de sănătate (pacienți arși, cancere la copii, sănătate mintală, epilepsie, pierderea vederii cu vârsta, obținerea de fonduri rapide pentru achiziții  în spitale în timpul pandemiei), dar și despre perspectiva pacienților asupra acestui subiect ajungandu-se la concluzia că fiecare dintre noi ne putem implica mai bine și mai profund că să facem diferența. 

După-amiaza s-au desfășurat în paralel ultimele două sesiuni. La cea despre Politicile și Infrastructurile de Sănătate, s-au împărtășit informații despre cele de la nivel european și despre strategia și obiectivele pe CDI în sănătate ale programului HORIZON Europe 2021-2027, prin care se vor crea ecosisteme europene de cercetare și se vă îmbunătăți cooperarea internațională în acest domeniul. Referitor la infrastructurile locale, am putut afla despre centrele de avangardă de cercetare ale unor universități de stat din România (pentru terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului la Timișoara, infrastructura pentru neuroștiințe de la Cluj unică în Europa Centrala și de Est, centrul pentru cercetare mulți-disciplinară din Iași și cel de cercetare cardio-cerebrovasculară interdisciplinară de la București). În plus, a fost prezentată și o soluție ICT/IoT pentru predicția și gestionarea crizelor pandemice în interiorul și peste granițele europene.

Panelul de Bioeconomie pentru Sănătate a oferit ocazia unor prezentări care toate au subliniat efectele acesteia în sănătatea noastră. S-a vorbit despre siguranța alimentației, de strategii și parcursuri de inspirație „bio” pentru dezvoltare rurală și regională la nivelul UE, Agrobiodiversitate și Agroecologie, despre crearea unor ecosisteme transversale și despre activități de educare pentru un stil de viață sănătos. 

Ziua s-a incheiat cu concursul pentru startup-uri internaționale în sănătate cu următorii câștigătorii: pe locul întâi Ana Maria Melinte de la Exigo care a fost premiată cu finanțare pentru participarea la evenimentul FRONTIERS HEALTH desfășurat pe 11-12 noiembrie 2021 la Milano, pe locul al doilea Alex Vesa de la  AIMINDED care astfel se poate afilia la ROHEALTH (i se oferă taxa de membru) și va primi și două sesiuni de mentorat pentru business, iar locul al treilea i-a revenit lui Cristian Mogodici de la Zaya Artificial Inteligence care va beneficia de o sesiune de mentorat pentru business. 

Cea de a treia zi de eveniment a fost dedicată întâlnirilor B2B programate în prealabil de 211 dintre participanți.

„La BEHEALTH 2021 stimulăm atât împărtășirea și schimbul de informații în cadrul sesiunilor și panelurilor științifice, cât și conectarea prin întâlniri online unu-la-unu pentru a iniția colaborări ulterioare și parteneriate științifice. De aceea folosim o platformă online specializată pentru matchmaking și cu funcție dedicată pentru promovare tip marketplace” completează Doamna Flaviana Rotaru. „Ne bucurăm că BEHEALTH își dovedește de la an la an utilitatea, iar acest fapt ne stimulează să căutăm idei noi pentru ediția viitoare” concluzionează președintele ROHEALTH. 

BEHEALTH 2021 este un eveniment de anvergură la organizarea căruia pe lângă Asociația ROHEALTH - Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie au contribuit în calitate de principal co-organizator Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgul Mureș, iar în calitate de co-organizatori Fundația Internațională ”Ana Aslan” și COST - European Cooperation in Science and Technology. Alături de ROHEALTH au venit ca parteneri strategici de ecosistem  MedRo - Rețeaua Română de Clustere în domeniul medical, RENITT - Reţeaua Naţională pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Enterprize Europe Network și ECHAlliance.

Alți partenerii și susținătorii ai evenimentului BEHEALTH 2021 sunt ING Bank Romania, British Embassy Bucharest, CCIBRP, iar partenerii media sunt Viața Medicală, MedicalManager.ro, HACKATHONS, Global|Manager.ro.

Contact pentru media:
Anca Bucur Bejenaru
Coordonator Comunicare & PR ROHEALTH,
comunicare@rohealth.ro, +40 742 231 001

Site-ul BEHEALTH 2021: https://behealth-2021-online-international-event.b2match.io/

Vezi aici agenda pdf.

***
Despre Asociația ROHEALTH | Clusterul de Sănătate și Bioeconomie ROHEALTH generează și susține inițiative și activități legate de îmbunătățirea sănătății și bioeconomie. Dezvoltă la nivel național competitivitatea și inovația, promovează și încurajează cooperarea între companii, organizații, universități și entități publice având ca rezultat creșterea competitivității economice în domeniile de sănătate și bioeconomie – www.rohealth.ro