Stire

Consultare Publică privind Programele Europene de Cercetare și Inovare

Consultare Publică privind Programele Europene de Cercetare și Inovare

 

 

Comisia Europeană a deschis până pe 23 februarie 2023 cea mai amplă consultare publică organizată vreodată cu privire la trecutul, prezentul și viitorul programelor de cercetare și inovare Orizont 2014-2027 ale UE. În conformitate cu efortul Comisiei în direcția unei mai bune legiferări, părțile interesate vor putea să-și împărtășească opiniile cu privire la performanța programului Orizont 2020 și Orizont Europa, precum și să contureze orientările strategice pentru planul strategic Orizont Europa 2025-2027. Consultarea este deschisă timp de 12 săptămâni, iar întrebările sunt accesibile în limbile engleză, germană și franceză. Participanții pot răspunde în toate limbile UE.

Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret declară:

„Sunt bucuroasă să lansez această consultare publică: este o oportunitate fără precedent pentru toate părțile interesate de a-și face vocea auzită. Rezultatele ne vor ajuta să evaluăm rezultatele Horizon de până acum și să contribuim la modelarea viitorului acestuia. Invit cu căldură pe toți cei interesați de cercetarea și inovarea UE să participe. Împreună vom face diferența”

Consultarea publică permite participanților să:

  • să evidențieze realizările și deficiențele precedentului program de cercetare și inovare al UE Orizont 2020, relevanța acestuia și procedurile asociate cu procesul de depunere a cererilor și gestionarea finanțării;
  • să își exprime opiniile cu privire la conceperea și implementarea Orizont Europa până în prezent;
  • să identifice viitoarele priorități pentru Planul strategic 2025-2027 al programului Orizont Europa, oferind contribuții privind nevoile emergente în materie de cercetare și inovare, sinergiile dintre programele UE etc.

În general, consultarea va contribui la evaluarea finală a programului Orizont 2020, la evaluarea intermediară a programului Orizont Europa și va pune bazele pregătirii Planului strategic Orizont Europa 2025-2027.

Timp de 12 săptămâni, părțile interesate sunt încurajate să răspundă la întrebări deschise și cu răspunsuri multiple și sunt invitate să trimită documente de poziție. Respondenții pot alege să răspundă la una, două sau la toate cele trei părți ale chestionarului. Consultarea se va încheia în februarie 2023.

Pentru orice întrebări legate de această consultare, puteți contacta RTD-PUBLIC-CONSULTATION-HORIZON@ec.europa.eu.

Chestionarul consultării este disponibil în engleză, franceză şi germană AICI.