Stire

Neculai Mîndru, membru ROHEALTH, unul dintre cei 9 finalistii ai competitiei HealthCare Lab

DispozitivNeculai Mîndru și colegii săi au creat un dispozitiv medical portabil pentru recuperarea articulațiilor care preia munca repetitiva a terapeuților și care poate recupera până la trei articulații succesiv: cot, genunchi, gleznă. Dispozitivul urmează să aibă trei funcții: mobilizare pasivă continuă, măsurarea unghiului de mișcare și mișcare activă cu rezistență.

Dispozitivul Synovius a fost prezentat de Neculai Mîndru, membru ROHEALTH, la competiția organizată în toamna lui 2021 de HealthCare Lab, un program de accelerare în business adresat startup-urilor medicale din Europa Centrală şi de Sud. În urma acestei participări, Domnul Mîndru s-a clasat între cei 9 finaliști care vor participa la un program de mentorat în business. Proiectul cu care a aplicat s-a încadrat la secțiunea “identificarea tehnologiilor digitale pentru o mai bună monitorizare a bolilor”.

Domnul Mîndru este absolvent al Universitatii Ioan Cuza din Iasi, detine un master in recuperare medicala si a acumulat experienta in domeniu lucrand atat in Romania cat si in Franta

Echipei formate din specialiști în recuperare medicală, psihologie, IT și design de produs, i-a luat doi ani că să parcurgă drumul de la idee la prototip. Acum membrii acesteia sunt dornici să aibă propriul strat-up cu care să continuie cercetarea și dezvoltarea produsului. Aceștia au mai beneficiat de mentorat din partea unei mari companii farmaceutice în calitate de câștigători ai Hackathon 4health in 2020. Echipa este câștigătoare și a altor trei concursuri, iar Neculai Mîndru a fost jurat la Concursul Innovation Labs ediția 2021.

*

HealthCare Lab este un program internaţional pentru accelerarea şi sprijinirea implementării proiectelor de tehnologie digitală pentru sectorul medical din sfera start-up-urilor creat pentru a conecta, sprijini şi creşte o comunitate internaţională de inovatori, cercetători, furnizori de servicii medicale și autorități de reglementare care să răspundă celor mai mari provocări din sfera sectorului medical.

Programul a fost dezvoltat de Grupul Roche căruia i s-a alăturat EIT Health, cea mai mare reţea europeană de inovatori din domeniul sănătăţii - sprijinită de Centrul European pentru Inovaţie şi Tehnologie (EIT) organism finanţat de Uniunea Europeană și este desfășurat de experți în inovare de la Civitta. Peste 50 de experţi şi mentori la nivel European lucrează în acest program.

Pentru programul HealthCare Lab s-au identificat trei direcții strategice ale sectoarelor de sănătate din Europa Centrală şi de Sud care pot fi adresate prin intermediul start-up-urilor din zona de digital:

• managementul datelor din sănătate
• soluţii digitale pentru screening-ul şi diagnosticarea rapidă şi precisă a bolilor
identificarea unor tehnologii digitale pentru o mai bună monitorizare a afecţiunilor

În toamna lui 2021, s-au înscris în concurs 200 de echipe din cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Sud incluse în program: Bulgaria, Estonia, Grecia, Italia, Croația, Lituania, Letonia, Polania, Portugalia, Republica Cehă, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria. Pentru a fi eligibile, companiile candidate trebuiau să aibă o echipă formată din cel puţin doi oameni, să deţina un prototip funcţional ce se încadrează în una dintre cele trei strategii și până la momentul înscrierii la concurs să nu fi atras investiții mai mari de 5 milioane de Euro.

Doar 20 de echipe au trecut de verificări și s-au calificat pentru sesiunea de pitch. În final, au fost alese nouă echipe, dintre care două din România. FInaliștii urmează  să participle în 2022 timp de 3  luni la un program de accelerare care înseamnă workshop-uri, sesiuni de coaching în afaceri, întâlniri cu specialiști din industrie, mentorat personalizat de la peste 30 de experți în business-ul de sănătate, toate acestea acoperind diverse subiecte, de la validarea afacerii la vânzări și reglementare. După aceasta perioadă de pregătire, concurenții își vor prezenta din nou proiectul / start-up-ul, iar câștigătorul vă primi 10.000 de Euro.

Surse:

https://healthcarelab.eu/about/

https://healthcarelab.eu/kick-off/

https://start-up.ro/healthcare-lab-accelerator-adresat-startup-urilor-medicale-din-europa-centrala-si-de-sud/

https://www.facebook.com/HealthCareLabEU/photos/a.133942021623736/442432080774727/