Stire

România a fost confirmată ca membru al organizației europene COST. Fundația Ana Aslan Internațional, coordonează rețeaua națională pentru Acțiunea GoodBrother și Net4Age-Friendly

România a fost confirmată la începutul lunii mai, ca membru în organizația europeană COST, organizație de finanțare pentru crearea de rețele de cercetare, iar Fundația Ana Aslan Internațional, prin Profesor dr. Luiza Spiru, este coordonatorul rețelei naționale de cercetare pentru Acțiunea GoodBrother și Net4Age-Friendly

Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Președintele Fundației Ana Aslan Internațional, a participat la scrierea propunerilor celor două acțiuni COST – GoodBrother și NET4AGE-FRIENDLY, și a fost invitată de Secretariatul Național COST să fie membru în Comitetul de Management al acestor Acțiuni și să coordoneze rețeaua națională de cercetare COST pentru ambele acțiuni.  

Alături de Fundația Ana Aslan Internațional, la ambele acțiuni COST, va participa și Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie ROHEALTH, Universitatea Politehnică București și Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila.

În cadrul primei acțiuni, GoodBrother, la efortul cercetătorilor din organizațiile naționale enunțate mai sus, se alătură și Universitatea Transilvania Brașov, iar în acțiunea COST 2 - NET4AGE-FRIENDLY, rețeaua națională este completată cu Universitatea Politehnică Timișoara și Canary Techonology Innovations.

GoodBrother – Acțiune COST coordonată la nivelul rețelei naționale de către Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru 

GoodBrother - Network on Privacy-Aware Audio- and Video-Based Applications for Active and Assisted Living, vizează îmbunătățirea sănătății, a calității vieții și a bunăstării persoanelor în vârstă, cu deficiențe și fragilitate, prin dispozitive și accesorii specializate pentru persoanele asistate și îngrijitorii profesioniști și informali.

Comitetul de Management al Acțiunii GoodBrother este format din:

· Prof. univ. dr. Luiza Spiru, din partea Fundației Ana Aslan Internațional, principalul coordonator al acțiunii GoodBrother și coordonator al rețelei naționale

· Conf. Univ. Dr. Ing. Irina Georgiana Mocanu, din partea Universității Politehnica București, coordonator GoodBrother 

· Șef de lucrări, dr. Ioana Ioancio, din partea Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București

· Prof. Titus BALAN – Universitatea Transilvania Brașov

 

Acțiunea COST “NET4AGE-FRIENDLY” – International Interdisciplinary Network on Smart Healthy Age-friendly Environments

Pentru a promova includerea socială a persoanelor vârstnice, precum și o viață activă și independentă a acestora, NET4AGE-FRIENDLY COST Action va stabili o rețea de cercetători internațională și interprofesională cu părți interesate de aceste obiective din toate domeniile de activitate.

Rețeaua națională de cercetare COST 2 - “NET4AGE-FRIENDLY” va fi coordonată de D-na Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Președintele Fundației Ana Aslan Internațional.  Instituțiile care constituie nucleul acestei Acțiuni COST: Fundația Ana Aslan Internațional, ROHEALTH – Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Politehnica București, CANARY TECHNOLOGY INNOVATIONS S.R.L., UMF Carol Davila, rețeaua urmând a fi extinsă pe parcurs.

Scopul este de a încuraja conștientizarea și de a sprijini crearea și implementarea unor medii interne și externe inteligente, sănătoase pentru generațiile prezente și viitoare. NET4AGE-FRIENDLY își propune în continuare să depășească fragmentarea și lacunele critice atât la nivel de inovație conceptuală, cât și pragmatică, în medii sensibile, prietenoase cu vârsta și durabile, pentru a aborda provocările politicii europene de cercetare și politici.

NET4AGE-FRIENDLY va fi utilizat ca un conector pentru implicarea și găzduirea de sesiuni tematice periodice cu părțile interesate locale și regionale și reprezentanții utilizatorilor din diverse țări, precum și pentru încurajarea creării și împărtășirii cunoștințelor între cercetători. O atenție deosebită va fi acordată promovării implicării investigatorilor de carieră timpurie, antreprenorilor și participanților din țările țintă țintă de incluziune a COST.

Organizația europeană COST

COST - Cooperare europeană în domeniul cercetării științifice și tehnice, este o rețea interguvernamentală formată din 38 de țări member: Albania, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Republica Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Scopul acestei asociații este să sprijine cooperarea științifică și tehnologică a cercetătorilor din Europa și să faciliteză progresele științifice inovatoare și consolidarea capacităților de cercetare și inovare din Europa.

COST oferă oportunități de creare de rețele pentru cercetători și inovatori, pentru a consolida capacitatea Europei de a aborda provocările științifice, tehnologice și sociale, având 3 priorități strategice:

- Promovarea și diseminarea excelenței

- Promovarea cercetării interdisciplinare în știința avansată

- Încurajarea și reținerea tinerilor cercetători și inovatori