Stire

Un startup propune o soluție de automatizare a diagnosticului patologic

Un startup propune o soluție de automatizare a diagnosticului patologic

 

Timpii de așteptare a rezultatelor de anatomie patologică afectează atât pacienții și aparținătorii, cât și medicii. Un startup de tehnologie medicală își propune să inoveze prin automatizare și digitalizare componenta histopatologică din procesul diagnosticării anatomopatologice.

În spatele oricăror lame de țesut care își așteaptă rândul pentru a primi un diagnostic de certitudine există pacienți, familiile lor și foarte multe emoții. Există, de asemenea, timpul care trece fără o terapie instituită – fără un diagnostic anatomopatologic, de exemplu, pacientul oncologic nu poate accesa un program de tratament.

În acest context, specialiștii folosesc inteligența artificială pentru a încerca să obțină o mai mare rapiditate a diagnosticelor și, în același timp, un randament mai bun al acestora.

O astfel de soluție propune ZAYA AI, un startup de software-as-a-medical-device aflat în stadiul de prototip și construit pe algoritmi de inteligență artificială dezvoltați prin machine learning. Startupul intră pe o piață mondială estimată la 50 de miliarde de euro (pe lanțul medical de la prelucrarea țesutului până la emiterea raportului medical), iar rațiunea sa de a fi este de a ușura semnificativ procesul diagnosticării în anatomia patologică.

 

Anual, a doua zi de miercuri din noiembrie este dedicată la nivel mondial Anatomiei Patologice. 

 

O parte din echipa ZAYA